Skateboard Guide


Top12 en äkta skateboardbutik och Sveriges äldsta actionsportbutik.

Skateboards för barn, skateboards till juniorer, skateboards för tjejer, skateboards till killar och old school skateboards, vi har allt i lager du kan köpa online eller i vår fysiska butik i Skåne.

Skateboard brädor tillverkas huvudsakligen av hård Kanadensisk lönn ( Maple ), den kalla och fuktiga luften i regionen gör att träden blir höga och årsringarna tätt packade som i sin tur ger hårt och lätt virke. Detta gör att trä materialet till skateboards är väldigt tåligt mot hårda smällar och ger skateboard brädan bra pop. 

Enbart de nedersta 2- 8 meterna av trädet användes för att skapa skateboards då resten av de 30meter höga träden inte blir tillräckligt "kraftigt" nog för att skapa skateboards av den kvalitet man vill få ut. Men du behöver inte oroa dig inte dock resten av trädet används också t.ex. för att skapa möbler och golv osv så inget går till spillo. 

När du ska bygga din kompletta skateboard så finns det några saker att ha i åtanke som vilken är rätt storlek på skateboard decket för dig. Att välja skateboard brädans form är också viktigt, längden på bräda, bredden, materialet och konkaver allt påverkar också din åkning och vad du kan göra på din skateboard bräda.

Beroende på hur mycket och hur "aggressivt" du åker så kommer du behöva byta ut ditt skateboard deck allt från efter några månader till flera år. Så fort sidorna, nosen eller "tailen" börjar få tydliga sprickor eller splittringar så ska man börja fundera på en ny fräsch skateboard bräda (deck). Även något man ska tänka på är att åka i fukt/regn eller förvara i kalla fuktiga miljöer kan få din skateboard bräda att vrida på sig vilket man ibland kan få att återgå till sin ursprungliga form genom att ta in i värme och sätta tyngd på brädan. Går det dock inte tillbaka bör man fundera på en ny skateboard bräda, även om det fortfarande går att åka på en skev bräda.

Skateboard storlek bredd

Det absolut viktigaste när vi pratar om storlek är bredd-storleken det finns storlekar från 6.75 tum ända upp till en 11 tum på vissa oldschool skateboardbrädor. Men de vanligaste storlekarna någonstans mellan 7.25-8.5 tum. Bredden som passar dig bäst beror på din egna längd, sko-storlek samt hur du tänkt använda din skateboardbräda och personliga preferenser. 

Om man väljer en skateboard som är för bred för dig kommer du behöva använda extra kraft vilket kommer göra din åkning samt tricks svårare. Medans väljer man en bräda som är för smal så kan de bli svårt att finna balansen på brädan eller att landa tricks. 

Skateboard brädor mellan 6.75"-7.3" är utformade för barn både i längd och bredd och har oftast truckar med gummipackningar vilket är anpassade till en lätt åkare runt 4-9år

Skateboard brädor mellan 7.5-7.8" fungerar för fullvuxna åkare men brukar rekommenderas till åkare mellan 9-15år.

Skateboard brädor mellan 8.0-8.375" är oftast vad fullvuxna åkare kör på.

Man kan även tänka såhär:

7.5-8.0" standard bräda för vuxna åkare som föredrar street åkning eller mer tekniska tricks.

8.0-8.25" för de som föredrar pool, ramper, rails och parker

8.25 och större för vert, pool eller crusing.

Detta beror förstås mycket på personliga preferenser, utifrån din åkstil så det finns inget rätt svar.

Skateboard deck längd:

Skateboardens längd är distansen mellan slutet på nosen och slutet av brädans tail. Vanliga skateboard brukar ligga någonstans mellan 28"-32" tum i storlek. Men längden på din bräda bör inte vara topp prioritet när du väljer din skateboardbräda.

Wheelbase:

Wheelbase (eller hjulbasen) är distansen mellan din brädas inre skruvhål. Distansen mellan dessa avgör hur långt emellan dina främre och bakre hjul kommer att vara. Normal distans för hjulbasen brukar vara runt 13"-15".

Nose & tail på din skateboard:

Nosen är den främre delen på din skateboard och tailen är då den bakre. Att se med enbart ögat kan ibland vara svårt på vissa brädor, oftast finns det någon form av grafik eller stämplad text med storlek som visar vad som är fram och bak. Dock kan man även se detta med ögat även då de kan vara lite svårare, då brukar sluttningen på nosen vara aningen större och tailen har en lite plattare form på sig. 

skateboard deck Lager: 

Din skateboard är gjord av tunna lager trä som har pressat och limmats ihop för att skapa ditt skateboard deck. Anledningen till att man använder sig av flera lager istället för bara ett lager är för man får en tåligare/starkare skateboard när det är flera lager, samt så påverkas de inte lika kraftigt av en spricka då de oftast enbart är ett eller två lager som har en spricka medans resten är fortfarande hela. De flesta vanliga skateboard deck har 7 lager.


Skateboard Konkav: 

Din skateboard brädas konkav avgör en hel del hur din skateboardbräda uppför sig. Skateboard tillverkare fortsätter att experimentera med olika konkav former för att hitta det bästa. Olika konkav kan påverka hur bra grepp du har, göra det lättare för slides eller att få din bräda att svänga bättre.

De vanligaste formerna är:

Låg konkav/ mellow konkav: Fungerar bra för half-pipe, miniramp och pool-åkning och ger bra stabilitet för de flesta åkarna.

Mellan konkav: Är den vanligaste konkav på skateboardbrädor och vad de flesta anser känns bäst under fötterna.

Hög/stor konkav: Har mest aggressiv kurva av alla konkav vilket gör det lättare att fördela ut tyngden på kanterna vilket gör vissa tekniska flip tricks lättare. 

Billiga skateboards finns det en uppsjö av, de billiga som vi säljer går naturligtvis inte att jämföra med skateboards som leksakshandeln eller sportaffären säljer. Deras må se ut som en skateboard, men brädan är ofta stum ( ingen pop ) och väger mer för de är inte tillverkade i Kanada-lönn utan Kinesisk björk eller Kinesisk lönn, och har den ingen pop så blir det inga trick ! Truckarna svänger inte som de skall för de har fel vinklar och material, de går mest rakt fram osv.

Top12 säljer bara riktiga skateboard prylar som garanterat fungerar och kommer att utveckla din åkning. Alla skateboards Top12 säljer är tillverkade av Kanadensisk lönn och vanligast är uppbyggd i 7 lager. Så kallade NoBrands / Blanks eller miniloggo brädor tillverkas ofta på samma fabrik som tillverkar de dyrare pro modellerna. Vill du inte betala en massa extra till ett visst varumärke eller en viss åkare så är det dessa brädor som du skall välja.

Skateboard bräda / deck bredd / längd / form / material.

Några tips som underlättar ditt val följer nedan.

Bredd och form på en skateboard är i mångt en smaksak, men vissa saker kan du tänka på ;

1. Små fötter typ 30 - 39 i skostorlek bör välja en smalare bräda typ 6,0 tum - 7,5 i bredd, passar oftast juniorer och tjejer.

2. Normalbredd för street är annars 7,5 - 7,8 tum. För ramp och pool åkning eller mer crusing så väljer alla en bredare bräda även om man har mindre fötter 7,75 - 9,5 till skostorlek 38 - 48.

3. Har du 45 eller större i skor skall du inte välja smalare än 7,8 annars blir det onödigt jobbigt att landa rätt på brädan. 8.25 - 9 i bredd används mest av ramp- och poolåkare.( Det som kallas " Old School ". )

 Skateboardbrädans längd och bredd hör ihop, så en smal skateboard är alltid lite kortare än en bred. Nosen på en skateboard är alltid lite större och högre än tailen, även om skillnaden kan vara marginell. Mycket eller lite konkaviteter är en smaksak och vanesak. Har man börjat åka skateboard på en form så brukar man tycka att just den är bäst och därför gör man klokt i att fortsätta åka på just den formen, så känner man igen sig direkt när man bytt till en ny fräsch bräda med bästa popen. 

En ny skateboard-deck har bästa popen. En skateboard som är hårt körd och hårt sliten i nos och tail har inte kvar samma pop som när den var ny. Limningarna har släppt och träet har tagit åt sig fukt, den blir som en död fisk, omöjlig att gör trick på. 

Du kan spara en hel del pengar på att inte välja en " pro model " visst är de snyggare med all cool grafik, visst är det ännu coolare att ha samma bräda som ett proffs men de tillverkas ofta på samma fabrik och i samma material som så kallade " blanks " eller " minilogo ", alltså brädor utan grafik och utan Royalty till proåkare.

Det finns även varianter där man ersätter något eller några lager av trä mot glasfiber eller kolfiber, detta gör man för att spara på vikt och ge mer pop och livslängd, t.ex. men till en betydligt högre pris.

Våra egna "nobrand" skateboards är kall-limmade. 

Det går mycket fortare att varm-limma men vid tester i vatten släpper limningen i en varm-limmad efter 3 timmar och en kall-limmad efter 3 dagar !

Underhåll skötsel av skateboards.

En komplett skateboard kräver väldigt lite underhåll, men ändå är det bra att känna till att vatten inte är bra för trä. När brädan är ny från fabriken levereras den lackerad som delvis skyddar mot fukt. Men decket får smällar när man kör emot kanter och om man bromsar med talen så nöts lacken bort och träet exponeras för fukt. Träet är torkad så den riktigt suger åt sig fukt och då börjar brädan att delaminera, poppen försvinner och brädan blir stum och svårtriclkad.

Så börjar det regna när du är ute ta in brädan i rumstemperatur och låt den torka ut ordentligt. Ta gärna av hjulen så inte kullager och axlar rostar ihop. Det kan till och med vara lägre på att ge kullagren en droppe olja. En välskött skateboard kan vara i tiotals år och ger flera generationer åkglädje.




Top12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Top12 Powered by Quickbutik