Snowboard Boots Guide

Om snowboard-boots.

Vad är det för skillnad på snowboardboots ? Hur skall en snowboardboot sitta på foten och i bindningen?

Snowboard-boots finns i stort sett en typ och skall vara stabila och välbyggda för komfort och isolering mot kyla. Betydligt skönare att ha på sig en hel dag och skönare att gå i än ett par slalompjäxor. Formar sig efter foten och skyddar mot trycket från bindningen. De skall kännas tajt när du provar dom första gången, för de formar sig efter foten och blir lite större, typ ett halvt nummer efter några timmars åkning mot när dom var nya. En tunn strumpa räcker för man fryser inte i snowboardboots då de består mest av isolerade material.

Tre typer av snörning på snowboardboots ;

1. Snowboardboots med klassisksnörning med vanlig skosnören och krokar att häkta fast i. Här kan du på klassiskt vis lätt bestämma hur hårt du vill dra åt den nedre respektive övre delen av bootsen för att få den precis som du vill ha den.


Burton invader

2. Snowboardboots med Snabbsnörning, oftast två handtag så du kan anpassa trycket på den nedre respektive övre delen av bootsen individuellt, dessa handtag drar man i och sen låser fast snörena i låsanordningar (clamcleats). Lite enklare och går lite fortare av och på men resultatet blir densamma.


Burton Ruler

3. Snowboardboots med Boa snörning en ratt som man snurrar för att spänna åt eller som man drar ut för att släppa på spänningen. Enkel Boa fungerar för dom mindre storlekarna som för tjejer och dubbel Boa för dom större storlekarna för killar, detta då man behöver olika spänning på den nedre delen av bootsen mot den övre delen eller skaftet.


burton starstruck

 Nya boots har en foammassa som ändrar sig efter värme, så om du köper ett par nya boots kan du värma ner i innerbooten försiktigt med en hårfön i ca 5 - 10 minuter. Sen stoppar du in foten drar åt max och låter den svalna i ca 15 - 20 minuter. 


Hur man provar in rätt storlek på snowboardboots ?

Tre enkla steg.

1. När man sticker ner foten första gången i en snowboardboot skall man tänka på att skaftet är sytt vinklat och betyder att du måste se till att hälen kommer längst bak i bootsen annars kommer de finnas extra luft där.

Det finns en inner snörning på innerbootsen i snowboardboots som bara behöver dras åt lätt för den skall bara fixera plösen så den inte åker isidled.

2. Sen skall man spänna åt yttersnörningen  (klassiska skosnören, Speed-zone eller Boa) ordentligt,  så hälen åker tillbaka. Sparka gärna tillbaka hälen mot golvet då skaftet är sytt med en vinkel och bindningen har också samma vinkel.

3. Sätt gärna snowboardbootsen i bindningen och spänna fast boosten i snowboard-bindningen med pumpspännen . Sedan skall du stå med vinklat knä, i "åk-position" när du provar, detta då skaftet är sydd vinklad för att passa in i bindningen.

Annars kan man uppfatta den som för liten och tårna viker sig i fram direkt, men du måste spänna åt snörningen max och försöka få bort all luft mellan ytterbootsen och innerbootsen, foammassan måste flytta på sig där det trycker på och fylla ut där det finns plats. Alla boots blir ett half nummer större när de har format sig efter din fot (alla fötter är ju olika ). Allra bäst känner man om man sätter sin boot i en bindning och spänner åt ordentligt då flyttar sig foten bak mot bakkappan och du står i åk-position.

Snowboard-boots är varma och sköna direkt, (du behöver bara en tunn sportstrumpa även om det är -20 grader ). Enkel och snabb att kliva i och ur. Lätt att justera spänningen och att lossa. Stabil uppbyggnad för bästa kantkontakt och kraftöverföring.Tänk på att de kan vara lite tajta när du prova nya men alla boots töjer sig ca ett halvt nummer så de kommer bli lite rymligare efter inkörningen.

Vi rekommenderar starkt att du provar dina nya snowboardboots innan du köper. Det är många fallgropar som kan ge dig sämre åkning om du bara chansar online på att de kommer att passa din fot. Fötter är så olika och tillvägagångssättet för inprovning är så avgörande. 

Klicka här för ; GUIDE snowboard bindningar


Top12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Top12 Powered by Quickbutik