Skateboard Truckar Guide
Vilka skateboard truckar är bäst ? Hur skall jag välja skateboard truckar ?

Skateboard truckar av kända märken svänger ofta bättre och här är det absolut lönt att investera lite extra då truckar kan hålla i tiotals år. Så även om man kan köra slut på decket eller kullagren så brukar truckar och hjulen flyttas över till din nästa bräda. Märken som Independent, Thunder, Venture, har varit med länge. Nyare märken är Royal, Tensor, Element, Destructo som också blivit populära snabbt. Truckar varar länge och när brädan är slut flyttar du bara över truckar och hjul till en ny bräda.

Materialet är oftast den samma nämligen gjuten aluminium i speciella legeringar. Men det finns ännu lättare och dyrare material till exempel  Magnesium. 

Geometrin, alltså vinkarna på basplattan som ger olika åkegenskaper för olika typer av skateboard truckar såsom slalom truckar på en Pennyboatd eller truckar för skateboardtrix.

Där det kan skilja en hel del är valet av bushings olika material-blandningar ger olika rebounce (återgång till ursprungsläget) . Kingpin är den axeln som man bultar ihop truckens delar med och på den sitter bussningarna, som tillsammans med rätt vinklar i trucken ger den fina svängen. Axeln som går igenom hangern och där hjulen med kullagren monteras är tillverkad i syrafast stål. Alla mått och montage är i tum mått då det är en Amerikansk produkt.

Klart att om man inte är stor och väger mycket så är det jobbigt att ha en fläskig truck, vikt har betydelse då allt skall upp i luften. Å andra sidan, om du är fullvuxen och grindar hårt måste du ha en truck som har mycket yta att grinda. 

Hur väljer man storlek på skateboard truckar ?

Skateboardtruckar finns i olika storlekar för att passa olika bredder på skateboards. Men dessvärre är inte inte hel enkelt då många olika märken på truckar använder sig av olika mätningssystem för deras truckar. Här nedan lägger vi en bild som visar lite bättre, skulle det vara så att ni känner er osäkra så är det bara att ringa eller skicka ett mail så hjälper vi er! Skateboard truckarna skall generellt inte vara bredare än din skateboarddeck men lite smalare fungerar helt ok.


Dina truckar gör att du kan manövrera din bräda, allt från att ha en väldigt lättsvängd skateboard för slalom till en stabil skateboard truck för ramper och bowl. De består av två metalldelar som är sammansatta med en bult (Kingpin) med låsmutter och bussningar (bushings) mellan sig. Den nedre delen kallas för basplatta och denna del är vad man monterar fast i skateboard decket. Den andra delen kallas för hangern. Hangern är den delen där hjulaxeln är ingjuten och den del som kommer vrida sig när du lutar dig på brädan och på så vis få den att svänga.

Trots att formen och storlekarna på truckarna kan variera så följer de allra flesta märken och alternativ en standard när det kommer till placering av skruvhål (hålmönster), storlek på skruvar och muttrar. Det både underlättar och skapar möjligheter. Genom denna standard är det lättare att byta enskilda komponenter utan att man måste köpa en komplett skateboard varje gång man exempelvis bara vill ha nya truckar eller andra hjul. Men tänk på att amerikanska skateboard truckar använder tum mått på muttrar och skruvar och det blir lättare för dig att justera dessa om du äger en T-tool som också använder tum mått. Vi använder ju mest millimeter verktyg här och de passar dåligt på amerikanska skateboard truckar. 

Basplatta

Basplattan är den delen av trucken du skruvar fast på din skateboard. Basplattor kan variera lite i utseende  men funktionen är den samma, främst för de kan ge olika vinklar för hangern, vilket i sin tur påverkar svängförmågan och åkegenskaper på trucken. I fram sitter en plast-kopp som kallas pivot-cup. Den ger "hangern" stöd. På både nya och gamla truckar kan ibland pivotcupen låta lite ett knarrande ljud, brukar fixas med en droppe olja eller diskmedel eller bytas mot nya pivotcupar.


Hanger

Basplattan på en skateboard truck har sen en övre del som kallas hanger. Hangerns pivot (Nedre del som går ner i basplattan) förs in i basplattans pivotkopp, det är detta som är den rörliga delen på en truck. I pivotkoppen sitter ett gummi för att göra rörligheten så exakt och följsam som möjligt, denna kan slitas ut med tiden men är lätt att byta när man känner att ens truck inte svänger som den brukade när den var ny.  Igenom hangern finns det en hjulaxel, som vanligtvis är gjord av stål. Här fäster man sina hjul, kullager, spacers och washers (finns mer info i våran köpguide under kullager) 

Bredden på truckars hanger varierar, men ska tillsammans med hjulaxeln vara lika bredd som din skateboardbräda. En bredare hanger kan ge mer stabilitet, särskilt i högre hastigheter, men har inte samma rörelse som en mindre hanger i lägre hastigheter. De flesta skateboardtrucks hangers är mellan 100-150mm breda, exklusive axeländarna.


Bushings

För att skateboard truckarna ska kunna svänga så finns det något som kallas gummi/bussning (bushing) som man placerar under och över på hangern som sitter fast på kingpinen som är själva axeln som sticker upp från basplattan. Det finns många olika hårdheter på dessa bushings för att kunna ge åkaren oberoende av vikt en lagom sväng, men i huvudsak tre varianter SOFT, MEDIUM samt HÅRDA.. Soft för barn / junior, Medium för dom flesta och hårda för aggressiva åkare. Bushingsen ger din hanger och basplatta möjligheten att svänga, och även förhindrar basplattan och hangern att slå i varandra. Dessa gummi bussningar kan ibland knarra lite speciellt om de är helt nya eller on de stått still en hel vinter. Enklaste knepet är att spänna "kingpin" hårt och låta stå över natten nästa dag lossar man till lagom inställning. Hjälper inte det kan det vara dax att byta till nya fräscha gummin.


Kingpin

Kingpinen är skruven som håller samman hangern och bushings tillsammans med basplattan på dina skateboard truckar, denna skruven är egentligen den viktigaste biten på dina truckar. Den är vanligtvis uppbyggd i stål för att tåla mycket. Bushingsen som sitter längst med kingpinen stöds upp av brickor som även kallas Washers. Allt detta hålls fast med en låsmutter. 

Genom att lossa eller skruva åt muttern kan du få mer eller mindre svängförmåga på din bräda. Detta kan vara extra viktigt när man börjar åka för att hitta det som känns bäst för en själv. Man kan mycket väl ha olika inställningar på främre och bakre trucken. Många tycker om att ha en lösare / svängningar inställning på främre trucken och en hårdare stabilare inställning på bakre trucken. Men som sagt det är upp till dig som åkare att hitta de inställningar som passar just din åkning bäst.

Klicka här för ; GUIDE skateboard hjulTop12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Top12 Powered by Quickbutik