Komplett Skateboard Guide


Vi på Top12 säljer kompletta skateboards från 649kr och är Sveriges äldsta skateboardbutik med fullt sortiment från smådelar till kompletta skateboards. Har ni funderingar på vad som hade passat er bäst så är ni varmt välkomna att höra av er via telefon, mail eller komma in till våran butik som ligger 15min norr från Lund och Malmö

Vi har skateboard för de allra minsta 4 år och uppåt, killar, tjejer, vuxna. Garanterat bästa pris och service.

Här nedanför kommer vi gå igenom vad man bör tänka på när väljer att köpa en färdig komplett skateboard eller väljer att köpa en komplett skateboard där man väljer sina egna delar så som deck, truckar, hjul och kullager. Även vilken typ av åkning olika brädor är "anpassade" för. För mer kompletta guider kring skateboard delar rekommenderar vi att läsa våra köpguider kring dom, länkar finns längst ner på denna sida.

Storlek på din skateboard deck:

Skateboard deck kommer i många olika bredder, om du är ny på skateboarding så välj ditt skateboard deck baserat på bredden och inte längden eller wheelbasen. Bredden du behöver beror på din egna storlek, hur du tänkt åka (street, park osv) och personliga preferenser, nedanför kommer en liten generell guide.

6.75-7.4 För barn mellan 4-8år

Full size (Deck bredd 7,5 och uppåt)
För alla skateboard åkare 8år och uppåt 

7,5" till 8" - Standard skateboard för ungdomar samt vuxna åkare som åker mest Street eller som gör mer tekniska trix.

8" till 8,25" - För de som åker skateboard inom pool, ramper och betongytor

8,25" eller större - För de som åker mer Vert, pooler, crusing och de som vill helt enkelt ha lite mer old school känsla.

Vilken storlek på skateboard truckarna behöver jag?

Skateboard truckar är gjorda i metall och sitter på undersidan av ditt skateboard deck. När du väljer skateboard truckar bör bredden på dessa matcha bredden på din skateboard deck så nära som möjligt.

En skateboard truck består av flera delar, axeln som går igenom trucken som hjulen sedan sitter på. Hangern (metallbiten) som axeln går igenom. Kingpin som är den stora bulten som håller fast bushingsen (gummipackningarna) och avgör svängen på dina truckar.

Vi på Top12 håller ett stort sortiment av skateboard truckar i olika storlekar samt färger och utseenden för att passa din personliga preferens.

5.0" truckar passar skateboards runt 7,0" - 8,0" 

5.25" truckar passar skateboards runt 8,0" - 8,375" 

5.5" truckar passar skateboards runt 8,375" - 8,7" 

5.75" truckar passar skateboards runt 8,7" - 9,0"

Skateboard truckarnas höjd: 


skateboard truckarnas höjd är distansen mellan skateboard decket och hangern. Generellt sätt så funkar en mid-sized truck för de flesta skateboardåkarna, men en låg eller hög truck kan föredras för olika typer av skateboard åkning.

Low:
Ger extra stabilitet vid flip trix, designad för mindre hjul runt 49-53mm.

Mid:
en bra all-around truck för street och park, hjul storlek runt 52-56mm.

High:
perfekt för att cruisa och carving, gjord för större hjul 55mm och uppåt.

Skateboard hjul:

Skateboard hjul kan variera i mycket så som färg, storlek och hårdhet. Skateboard hjul är huvudsakligen gjorda i polyurethan. Hjulets storlek och hårdhet kan påverka hur brädan upplevs och är oftast en personlig preferens av vad man föredrar.

Diametern är storleken på hjulet mätt från toppen till botten på ett hjul, skateboard hjul mäts i Millimeter .

49-53mm: långsammare men väger mindre och är stabila för trix och de som vill hålla på mycket med street, betongparker och bowls.

53-59mm: Passar bra för mer fullvuxna åkare som vill hålla på med street, betongparker, bowls och vert ramper.

60mm +: Mer som transport hjul vid cruising, downhill eller mer oldschool känsla. Gjord för högre hastigheter och ojämna åkytor.

Hjul Durometer (hårdhet)

Durometer benämner hur hårt ett hjul är. Hårdare hjul är snabbare och väger mindre medans mjukare blir lite långsammare men med bättre grepp.

Skateboardhjul durometer är oftast mätt i så kallad A-skala som går från 1-100, där ju högre siffra är hårdare. Vissa hjul använder sig dock av en B-skala som är 20 durometer under A skalan, vilket innebär att ett 81B durometer hade varit 101A durometer. Den absolut vanligaste hårdheten på skateboardhjul är 99A.

78a-87aMjuka hjul som är bra för ojämna ytor som smågrus och sprickor i marken, designade för skön crusing, longboard åkning och backar.
88a-95aLite hårdare och snabbare med lite mindre grepp men fortfarande ganska greppiga hjul, bra för street och ojämna ytor.
96a-99aBra hastighet och grepp, ett all-around hjul, bra för street, skateramper, pool och andra ytor som är jämna.
101a
+
Hårdast och snabbast hjul med minst grepp. Inte bekväma på ojämna ytor men oftast vad proffsen använder sig utav.
83b-84bHjul som använder sig utav B skalan är extremt hårda, som mäts 20 durometer lägre än A skalan för att tillåta hjul att överstiga 101A.

Skateboard kullager

Alla skateboard kullager är i samma storlek, så du behöver inte oroa dig för storlek när du ska välja dina kullager.

Så de varierar inte i storlek men däremot så varierar dom i kvalitet. Man brukar säga att ju dyrare kullager är desto bättre stål och kvalitet har dom. Billigare kullager är oftast gjorda i lägre kvalitets material vilket kan bli omformat eller gå sönder under högpress. De dyrare skateboard kullager är oftast helt förslutna och är tillverkad i maskiner med bättre precision och bättre kvalitets stål, vilket gör att de vidhåller sin precision och hastighet längre om man tar hand om sina kullager.

ABEC betydelse


De flesta kullager mäts i något som kallas ABEC. Desto högre ABEC siffra innebär att kullagret ska ha bättre precision och rulla bättre. I ABEC skalan finns det allt från 1, 3, 5, 7 och 9. Däremot så tar inte ABEC skalan hänsyn till många saker som påverkar kullagrets kvalitet som hur mycket press de tål, material, hårdhet, vinklar på kulorna, hur välputsad banan är, ljud, vibration och insmörjning. Detta gör att ett ABEC 5 kullager kan vara betydligt bättre än ett ABEC 7 kullager. Vi på Top12 brukar rekommendera att köra på kända varumärken där kvalitet kommer först så som SKF, Bones och de andra kullager vi säljer.

Skateboard Montage (skruvar och muttrar)

Skateboard montage är det som ser till att dina truckar sitter fast i brädan (vilket är en fördel). Skateboard montage hänvisar till skruvar och låsmuttrar som du använder när du monterar din skateboard. Skruvarna finns både i Allen och Philip format. Skruvarna finns även i olika längder som man kan behöva om man använder sig av de som kallas risers (plattor mellan trucken och brädan) då får man mer distans och kan använda sig av större hjul t.ex. 

Vilken storlek på montaget till min skateboard?

7/8" to 1" montage - no riser
1" to 1 1/8" montage - 1/8" riser
1 1/4" montage - 1/4" riser
1 1/2" montage - 1/2" riser

Skateboard Griptejp

Griptejp är det som gör att du har grepp på din skateboard. Griptejp kommer vanligtvis i färdigskurna ark som har en standard storlek på 9" x 33", den övre ytan efterliknar sandpapper i känslan medans den undre delen har ett lim på sig som fäster sig mot din skateboard. 

När du väl har satt på din griptejp på brädan så rekommenderar vi att trycka till den för att få bort luft som kan samlas under. Efter detta ta något i metall och dra längst med kanten på brädan för att få ut en vit linje som kommer visa formen på din bräda. Ta sedan en vass kniv och de vita linjerna du fått ut runt om din bräda och försök att hålla kniven ganska lodrät för snyggast skärning. Efter detta kan du metall objektet du använde tidigare och dra runt kanterna på brädan igen för att trycka ner dom.

A. Street / trick kompletta skateboards är smalare brädor ca 7,5 tum breda för dom yngre med mindre fötter och ända ner till 6,75 tum breda för barn. Större fötter kräver bredare brädor från ca 7,75 tum till 10 tum breda.

B. Allround kompletta skateboards som passar både street / trick och miniramper och pool är ca 8,0 tum breda

C. Ramp och bowl kompletta skateboards är ca 8,5 tum till 10 tum breda.

Billiga kompletta skateboards finns det massor av, de som vi säljer går naturligtvis inte att jämföra med kompletta skateboards som leksakshandeln eller sportaffären säljer. Deras må se ut som en skateboard, men brädan är ofta stum ( ingen pop ) och tung för de är inte tillverkade i Kanada-lönn utan Kinesisk björk eller Kinesisk lönn, och har den ingen pop så blir det inga trick ! Truckarna svänger inte som de skall för de har fel vinklar och material, de går mest rakt fram osv. Vi säljer alla storlekar på skateboards från barn till junior och vuxna bara topp kvalitet ! 

Top12 säljer bara riktiga kompletta skateboards som garanterat fungerar och kommer att utveckla samt underlätta för din åkning. Alla kompletta skateboards Top12 säljer är tillverkade av Kanadensisk lönn och vanligast är att den är limmad i 7 lager. Så kallade NoBrands / Blanks eller minilogo brädor tillverkas ofta på samma fabrik som tillverkar pro modeller. Vill du inte betala en massa extra till ett visst varumärke eller en viss åkare så är det dessa brädor som du skall välja.

1. Är detta din första kompletta bräda så skall du först och främst välja en bredd som passar din skostorlek och den typ av åkning du tänker utöva. De mista åkarna väljer en 6,75 - 7,25 tum bred deck (brädan) detta i första hand för att brädan väger lite mindre, för den kommer att bäras lite ibland också. Hjul, truckar med bushings är då anpassade till en lättare åkare. Det är helt avgörande att brädan svänger lätt. Hemligheten är att bushings måste vara mjuka ( soft) till lätta åkare och är det på dessa Noname truckar.

Det man kan vilja uppgradera på en komplett skateboard eller rättare sagt komplettera med är mjukare hjul.
En del vill lära sig trick, då gäller de hjul som sitter på 99a.
Andra vill glida runt och cruisa / köra slalom då vill man gärna ha mjuka hjul typ 78a i hårdhet.
Det kan man komplettera med när man vet vad åkaren tycker är roligast.

2. Är du ute efter att lära dig att flippa och tricka en skateboard då är det lättare med en skateboard som väger mindre. Välj då en som är lite smalare 7,5 - 7,8 tum kan vara lagom beroende på om du har mindre eller större skostorlek. Hjuel för street brukar vara i storlek 50 - 55 mm stora.

3. Skall du köra miniramper, pool , bowl eller till och med stora vertramper så är det stor bräda som gäller. 8 - 9,5 tum breda är vanligast. Mer yta att landa på och passar dom bredare högre truckarna och större hjulen.

Vad skall man kika på för att veta om en komplett skateboard är bra?

1. Enklast är ju att välja äkta Amerikanska varumärken såsom Almost, Birdhouse ,Girl osv. Märken med duktiga teamåkare som inte skulle låna ut sitt namn till något som inte är av högsta kvalitet. Enda nackdelen att gå den vägen är priset, det blir dyrt.

2. Är det din första skateboard och du vill spara pengar så kan du i alla fall kontrollera att truckens hanger går att trycka ner mot decket så du får en sväng  speciellt viktigt är det för junior med lätt kroppsvikt när de skall välja sin kompletta skateboard, kan du inte trycka ner hjulet mot brädan skall du inte köpa den.

3. Decket - brädan skall ha pop alltså svara när du pressar ner din kroppsvikt mot brädans tail eller nos. Brädan skall svara genom att återgå till sin ursprungliga form direkt. En komplett skateboard är tillverkad i sandwish konstruktion oftast 7 vaneer som limmas samma med trälim eller med epoxylim. De vi säljer är byggda i Kanadensisk lönn som är ger den lättaste och den med mest pop. Att den är tillverkad i Kanadensisk lönn är avgörande för både vikten och hur snabbt den svarar (pop). Detta är naturligt vis svårt att testa för en som inte kan göra en ”ollie” så är får man lita på tillverkaren, men står det inte Kanadensisk lönn skall du inte köpa den. Många nybörjare ger upp skateboard åkningen bara för att de fick en kass komplett skateboard bräda med kassa truckar och dåliga kullager samt hjul. 

4. Kullagren på en komplett skateboard skall helst vara dubbelkapslade med gummipackning på båda sidor så tränger mindre smuts och fukt in i lagret. Speciellt viktigt på billigare kullager då dessa alltid har mjukare stål i ringarna och ändå nöts ner fortare än dyra kullager. Kullager är ju lätta att byta när de är slut glappar och väsnas. Alla kullager billiga som dyra har en inkörningsperiod på ett par timmar innan de rullar maximalt.

5. Skateboard hjul som är billigare har alltid en större inblandning av plast då urethane är ett dyrare material men hjul i enbart billig plast är inte lämpligt då de har inget grepp.

Tänk på att en komplett skateboard behöver justeras med jämna mellanrum, skruvar och muttrar behöver dras åt och de är inte anpassade till våra verktyg i millimeter mått utan Amerkanska tum  därför rekommenderar vi en T-tool verktyg som är lätt att ha med och passar alla skruvar och muttrar.


Klicka här för ; GUIDE skateboard deck / brädaTop12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Top12 Powered by Quickbutik