Sparkcykel Headset Guide
Vad du behöver veta innan du köper nytt headset till din kickbike.

Vad finns det för olika typer av headsets ?

Headset till non integrated deck med lösa kullager på övre bilden och används bara på billiga leksaks kickbikes. 

Komplett set med C-ring  som centrerar gaffeln från ovansidan och Crownrace som sätts på gaffeln "Fork" för att centrera kullagren nerifrån.

Nonintegrated headsets, här monteras lösa "cups"  på och av (att montera av och på nonintegrated kräver ett specialverktyg, en del använder en träkloss och hammare när man skall få i dom men egentligen skall man använda en headsetpress och att montera ur dom går inte utan ett annat specialverkyg).


 

Hur fungerar integrated headset ?

Idag är det vanligast med integraded headset och det enda som vi har på de trick sparkcyklar som vi säljer, som på undre bilden med helkapsladekullager detta underlättar både montering och service. Dessa kullager har packningar på båda sidor så de håller ute smutts betydligt bättre och man slipper en massa kullagerfett överallt.

Skillnaden från non-integraded är den att integrated är mycket lättare att montera headsetet då de monteras direkt i headtuben på decket, eftersom cupsen är CNC frästa och integrerad i decket. Krävs inga specialverktyg, du trycker oftast bara dom på plats med fingrarna ! Mindre antal lösa delar ger mindre problem.

Crownrace ( bricka med vinkel) som sätts längst ner på gaffeln "fork" (nyare framgafflar har integraded crownrace CNC fräst in direkt vid produktion av gaffeln och kräver då inte en lös crown race.)

Ett kullager till headtubens undre del och ett kullager + C-ring (centerring) till tubehead övre del sen är det bara att trä upp framgaffeln genom kullgren tryckan in C-ring och avluta med en topcap.

Kronan på verket blir det med en skyddande Topcap som sluter tätt mot headtuben.

Bilden nedan visar dom olika delarna från vänster, crown race, undre kullagret, övre kullagret med C-ring på plats samt top cap med District logo i detta fall.

Klicka här för ; GUIDE tricksparkcykel underhåll Top12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Top12 Powered by Quickbutik