Sparkcykel Kompression Guide
Vilken compression system är bäst ?

Compression / clamp kallas de delarna på en kickbike som fixerar gaffeln vid styret och justerar hur lätt styret och framgaffeln snurrar mot decket. Åker man mycket och aggressivt så måste man justera rätt spinn via compressionen och efterdra alla muttrar på axlar samt på clampen med jämna mellanrum.

Klassisk compression är gängad som på en vanlig cykel, du justerar spinnet men hjälp av en stor mutter och låser den på plats med hjälp av ytterligare en stor mutter. Har du inte de stora 36 eller 34 mm nycklar som krävs kan man få hjälp av oss om du bor i skåne eller annars en lokal cykelhandlare som har dessa fasta nycklar. Gängad compression används bara på dom billigaste tricksparkarna för den är billigare att tillverka, men de är samtidigt svårare att snabbt och enkelt justera. Dessa sparkcyklarna börjar dock bli mer ovanliga att se då bättre kompression system existerar.

 

Sen finns det en rad moderna compressioner såsom ICS, HIC och SCS och varianter på dessa.

1. ICS (internal compression system) är den som t.ex. District använder sig av. Här använder man sig av en starnut (mutter) i styret och då en compressionbult som kommer igenom underifrån gaffeln för att justera compression. Denna compression kräver en extra lång insex-nyckel för att justeras. Du måste ta bort framhjulet för att komma åt compressionbulten. ICS kräver ett styre med slitz i botten för att fixera styret med en clamp vid gaffeln det kan vara en double-, tripple- eller quad- clamp.

 

2. HIC (hidden internal compression) som t.ex. Lucky använder sig av en shim (hylsa) som träs på gaffeln för att spänna compressionsbulten vid gaffeln som antingen har en starnut eller en gänga i toppen. Även HIC  kräver ett styre med slitz i botten. För att fixera styret med en clamp vid gaffeln så kan det vara en double-, tripple- eller quad- clamp.

3. SCS (standard compressionsystem) är den kraftigaste systemet som ger en otroligt stum och lättjusterad compression från t.ex. Proto eller Flavor m.fl. Här lossar man också styret för att justera compression som fästs med en bult direkt i gaffeln, om den har ett gängat hål eller mot en starnut. Skillnaden mot HIC är att här fästes SCS-clampen direkt mot gaffeln och här får det inte vara ett styre med slitz ! 

Baren (styret) skall vara utan slitz och det ger i sin tur en betydligt stummare infästning.

Vi monterar och har reservdelar i lager.

Klicka här för ; GUIDE tricksparkcykel headset


Top12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Top12 Powered by Quickbutik