Skateboard Hjul Guide

Skateboardhjul, hur man väljer rätt.


Skateboard-hjul
är gjutna i poly-urethane men kallas oftast Urethane hjul men det finns en hel del olika blandningar som avgör hur åk egenskaperna blir. Skillnaden mellan billiga hjul och dyra hjul är mängden urethane som är inblandad i materialet fyller man ut med mer plast så försvinner en del av livslängden och åk egenskaperna. Mer som påverkar ens åkning är även storleken på skateboard hjulen samt form och durometer. Utrethan råmaterial är gul / brun i färgen så i princip alla hjul är färgade vita som svarta och allt däremellan. Så att påstå att vita hjul håller längre stämmer inte. Det är mängden och sorten pigment som avgör detta. 

 "Flatspotria" och "anti-stick" vid slides är ett plus. Hjul med mycket urethane inblandning  ser man på färgen som är mer ljusbrun som är den färgen av äkta urethane utan en massa vit eller annan färg-pigment.

De flesta skateboard hjulen är väldigt hårda och brukar ligga runt 96a -100a. Detta är oftast mest optimalt när man vill utföra trix eller åka på betongytor. Sen finns det förstås mjukare 88a till 95a skateboard-hjul och de är mer lämpade för att ta sig fram på ojämna ytor så som gammal asfalt eller områden där de kan finnas lite smågrus då de tar sig över detta betydligt enklare. 

Hur väljer jag skateboardhjul?

När du ska köpa nya skateboardhjul så bör man tänka på storlek, hårdhet som passar en setup samt en åkstil. Vi kommer gå igenom lite här nedanför skillnaden på hjul storlek, hårdhet och kontaktyta. 

Hjul storlek:

Skateboard hjul kommer i olika storlekar mellan 48mm-59mm, större hjul än så är mer riktat för cruiser eller longboard åkande. 


Durometer

Skateboard-hjulens hårdhet mäts ut i en A-skala och en B-skala.  Detta beror på att A skalan inte räckte till när utvecklingen gick framåt. Idag kan man tillverka hårdare hjul än 100a så en del klämde till med 101a och ännu mer men det stämmer inte riktigt för A skalan går bara till 100a. Därför har idag flera tillverkare kompletterat med en B skala som man räknar ungefär 20 upp från A skalan, vilket innebär att ett par skateboard hjul som är 83B motsvarar 103A.

Hårdhet runt: 74a-87a,

Detta är ungefär så mjukt en skateboard hjul kan gå och då upplevs det väldigt mycket som ett longboard eller cruiser hjul, så fungerar bra om man mer tänkt sig sin bräda som en transport bräda som tar sig fram på alla ytor, ojämna och jämna. Mjuka skateboardhjul även kallad filmhjul då de ofta används när man filmar videos då de är tysta till skillnad från stenhårda 100a skateboardhjul.

Hårdhet runt: 88a-95a,

Är väldigt skönt skateboard hjul för en street-åkare som gillar att göra mer trix längst med vägen. Här får man ett par hjul som inte väger för mycket men ändå tar sig fram på alla ojämnheter utan konstigheter. 

Hårdhet runt: 96a-99a,

Detta är nog den vanligaste hårdheten på ett par skateboard-hjul och fungerar mest "all-around" av hårdheterna vare sig du är sugen på street eller park åkning. Denna hårdheten blir dock lite skönare på jämn mark som en betongyta eller lite nyare asfalt. 

Hårdhet runt: 101A+ (B-skala) 

När skateboard hjulen blir hårdare än 99A så går de över till B-skalan, så när det står B-skala på hjulen så vet man direkt att de är väldigt hårda. B-skalan är ungefär 20 enheter hårdare än A-skalan, så hjulen burkar ungefär kunna se ut såhär, 84B, vilket hade motsvarat 104A (84+20=104A). Såhär hårda hjul lämpar sig bäst för hårt underlag så som betongytor. 

Kontaktyta

Efter man har valt storlek och hårdhet så är det en sista sak man också bör tänka lite på när man väljer sina skateboard hjul. Det finns "Slim hjul" och "basic hjul" som har olika bredder på hjulen. Basic hjul har en kontaktyta mellan 18-20mm medans slim hjul har en kontaktyta mellan 15-17mm, slim hjul har helt enkelt mindre friktion vilket gör det enklare när man gör viss typ av åkning så som sliding (vrida brädan mot färdriktningen). 

Skateboardhjul Montering

När man ska montera på dina skateboardhjul så är det viktigt att inte spänna åt med för mycket kraft så du inte riskerar att skada dina kullager. Dina hjul bör inte monteras på för löst eller för hårt på axeln, försök att ge dina hjul tillräckligt mycket utrymme för att spinna fritt.

På båda de yttre sidorna av dina kullager bör det vara en Washer som är en lite bricka som underlättar för dina kullager och får de att spinna mer fritt.

Vilken diameter och form passar dig bäst ?

Vanligast skateboard hjul för street är 50 - 54 mm i diameter. Smalare skateboardhjul till street och bredare hjul till ramper och bowl. 55 - 60 mm skateboard hjul är vanligast i ramper och bowl då de ger mer fart och grepp. Vill du glida runt på stan utan att plocka upp brädan så fort asfalten blir dålig, full av skarvar eller en massa vårgrus så skall du testa mjukare hjul, dessa är bara ca. 84a-94a i hårdhet och det känns som att åka longboard, men du kan fortfarande tricka som vanligt. Tyst och skön dämpning blir det.

Bredare skateboard hjul ger bättre grepp och fördelar krafterna mot kullagren jämnare. Bäst för crusing, ramper och bowl.

Smalare skateboard hjul är naturligtvis lättare då de har mindre material så letar du vikt så är det smala hjul som gäller, totalvikten blir då lägre på din kompletta skateboard och det hjälper dig få högre ollies.

Vita skateboard hjul bättre eller starkare än färgade ?

Nej det är bara en myt. Utrethane är gul / brunt som råmaterial så alla hjul är infärgade även vita. Andelen pigment inblandat i urethanet är så litet så det påverkar varken hållbarhet eller åkegenskaper. Däremot har dyrare och bättre skateboard hjul högre andel urethane i sig och detta ger "flatspotfria" hjul med längre livslängd. De billigare skateboard hjulen har en större andel billigare plast inblandad.

Klicka hör för ; GUIDE skateboard kullager


Top12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2024 Top12 Powered by Quickbutik