Vola wax FC Valla

100 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Vola wax valla för belag 3 ggr 25 gram.

Att valla belaget är det viktigaste du gör för din utrustning och din åkning, oavsett om det är snowboard, alpinaskidor, längdåkningsskidor eller snowskate.

Det finns många och lite olika anledningar att valla beroende på vad det är du åker, snowboard, alpinaskidor, längdåkningsskidor eller snowskate, men för alla är det helt avgörande med vallning för att du skall åka så bra som möjligt.

När det gäller utförsåkning för nöjes skull, är det inte i första hand för hastighet man vallar ( även om det är kul att glida ifrån polarna på transporsträckorna ) .

P-tex (plast) belag glider oftast bra mot snö i dom flesta temperaturer, men snön och temperaturen varierar väldigt mycket från toppen till dalen och från morgon till kväll. Man märker otroligt stora skillnader i åkningen och då framför allt i svängen. Brädan / Skidan kan bli riktigt trög i sväng och då måste du jobba hårdare och du blir fortare trött. Du märker också hur brädan / skidan kan suga fast när du åker mellan olika typer av snö och då är det inte ovanligt med en ofrivillig vurpa och i värsta fall med skador som följd. Allt detta vill du slippa och det gör du genom att valla åkytan ofta. Belag är oftast vallade från fabrik men redan efter några dagars åkning ( beroende på förhållandena ) börjar vallningen försvinna och belagets porer blottas och börjar torka ut. Då är det dax att lägga på ny valla.


Hur du vallar.

Ta ett vallajärn, eller ett strykjärn (ej ångstrykjärn ) smält ut vallan på belaget så det blir jämt och tunnt. Vallan får inte börja ryka då är järnet för varmt. Stanna aldrig upp med järnet håll den hela tiden i rörelse så du inte bränner belaget. Tryck ganska hårt som du stryker en skjorta du vill få vaxet så tunt som möjligt. Låt svalna ca 5 minuter och sen sickla av med en plast skrapa, typ en is-skrapa som man har till bilfönster. Polera med polerduk (microduk) för struktur ( struktur är microskåpiskt små repor / ojämnheter i vaxet som ger utrymme för vattenfilmen som skall passera när du åker, rätt struktur får du om du polerar belaget från nos till tail )  och sen är det klart.